Fabrikant-informatie toevoegen met Excel

Fabrikant-informatie toevoegen met Excel

Door middel van een overdrachtsbestand, op basis van Excel, is het mogelijk om element-informatie, de data, van en naar Archicad uit te wisselen. Hierdoor wordt het mogelijk om informatie van bijvoorbeeld ramen en deuren door een fabrikant te laten aanvullen en dit aan het BIM-model te koppelen. Dit wordt gedaan via een speciale manier van opslaan van de Interactive Schedules van Archicad.

Om deze overdracht vloeiend te laten verlopen dient de export in het Archicad-model voorbereid te worden. 


Stap 1 - Voorbereiden van het model op externe informatie

Voor het kunnen toevoegen van externe informatie aan elementen in Archicad wordt gebruik gemaakt van de Archicad Properties die worden toegevoegd aan een Interactive Schedule
  1. Maak een Schedule aan per fabrikant
    Zodat duidelijk is wie wat moet invullen
  1. Voeg de gewenste (informatie)velden toe aan de Schedule op basis van de Archicad Properties
    Maak hiervoor eventueel eigen Archicad Properties aan.
Indien de toe te voegen informatie bekend is, maak dan in de Archicad Properties zoveel mogelijk gebruik van de 'Option Set': deze komt als een pull down menu beschikbaar in Excel.  Hierdoor wordt de invoer van eigenschappen vanuit andere partijen in de samenwerking exacter en minder foutgevoelig. 


Voorbeeld
In de Ramen en deuren Schedule worden de volgende Archicad  Properties toegevoegd:
  1. Barcode
  2. Model type
  3. Aanschafprijs toegevoegd

Stap 2 - Exporteren van de Schedule naar Excel-formaat

  1. Exporteer de Schedule via: File > Interoperability > Classification and Properties > Export Property Values from Schedule…
  2. Geef het bestand een herkenbare naam
  3. Kies voor het gewenste Excel-formaat

Wanneer door de fabrikant een oudere versie van Excel wordt gebruikt kan er tijdens de export gekozen worden voor een formaat geschikt voor versie 97 - 2003.
  1. Controleer of de gewenste Schedule geselecteerd is of selecteer deze
  2. Klik op 'Bewaar'

Stap 3 - Informatie toevoegen in Excel

De externe partij / fabrikant voegt de gewenste informatie van het element toe aan rijen in het Excel-bestand.
Hierbij is belangrijk:
  1. Geef duidelijk aan welke velden ingevuld moeten worden
    Dit zijn de cellen behorend bij de Archicad Property. Andere velden kunnen beter niet aangepast worden.

  2. Zorg dat dezelfde waarde eenheid gebruikt wordt als de gedefinieerde Archicad Property. Geef dit eventueel aan in het gemaakte Excel-bestand.

Voorbeeld
In onderstaande Excel-tabel zijn de de waarden van ‘Model type’ en ‘Aanschafprijs’ aangepast:



Stap 4 - Importeren van het aangevulde Excel-bestand

  1. Ga naar File > Interoperability > Classifications and Properties > Import Property Values into Elements…
  2. Selecteer het bestand in de verkenner en klik op 'Open'
  3. Vink de gewenste velden aan/uit
    Standaard staan de aangepaste rijen aangevinkt. Niet alle aangepaste informatie hoeft geïmporteerd te worden in Archicad. (1)

  4. Los eventuele meldingen op. (2)
    Zijn er meldingen, bekijk dan de volgende paragraaf.
  5. Kies 'Import'
  6. Klik op 'OK'

Meldingen tijdens de import

Bij het importeren van het gewijzigde Excel-bestand kan er een melding worden gegeven dat deze niet geïmporteerd kan worden. In de meeste gevallen heeft dit te maken met een ongeldige eenheid die niet overeenkomt met de ingestelde Archicad Property. Ook kan het voorkomen dat er bepaalde informatie mist uit het originele bestand.

Voorbeeld
In onderstaande Excel-tabel zijn de de waarden van enkele cellen aangepast, om te laten zien wat er gebeurd bij de import naar Archicad:
  1. Het ID nummer is verwijderd in de eerste kolom (1)
  2. De Model types Type 1 is toegevoegd (2)
  3. De regel 'Model type’ is gedupliceerd (3)
  4. Er is een nieuwe regel toegevoegd (4)

  1. Verwijder de GUID informatie niet uit de Excel. Hierdoor wordt de eigenschap niet meer herkend tijdens de import. (1)
  2. De standaard waarde van deze Archicad Property is ingesteld op A, B of C. De waarde ‘Type 1’ kan niet worden toegevoegd. (2)
  3. In het model worden aanpassingen aan de standaard structuur niet herkend. Maak geen duplicaten en voeg geen nieuwe regels. (3,4)


Terugkoppeling van ongeldige velden

Foutief ingevoerde waarden kunnen eenvoudig gecommuniceerd worden met de externe partij. Door middel van een rapport is het mogelijk dergelijke foute waarden extra te laten opvallen door een geautomatiseerde tekststijl.
  1. Importeer het bestand via: File > Interoperability > Classifications and Properties > Import Property Values into Elements…
  2. Selecteer het bestand in de verkenner en klik op 'Open'
  3. Klik op 'Save Report'
  4. Geef het bestand een herkenbare naam
  5. Kies voor het gewenste Excel-formaat. Wanneer door de fabrikant een oudere versie van Excel wordt gebruikt kan er tijdens de export gekozen worden voor een formaat geschikt voor versie 97 - 2003.
  6. Klik op 'Bewaar'
  1. Het rapport(-bestand) kan nu in Excel geopend worden. Dit bevat nu een opgemaakte Excel met verschillende tekststijlen / -kleuren. De Legenda met de uitleg van de verschillende kleuren staat in het tweede tabblad in Excel in het engels omschreven:
    1. Zwarte koppen en velden: Geldige informatie en kan worden geïmporteerd
    2. “…” in een veld: De Archicad Property is niet beschikbaar voor het element
    3. Grijze koppen en velden: Deze informatie zijn vaste element eigenschappen en kunnen niet aangepast worden.
    4. Blauwe koppen en velden: Informatie is gedupliceerd en alleen de eerste waardes zullen worden geïmporteerd
    5. Rode koppen en velden: Ongeldige informatie, niet volgens de standaard ARCHICAD Properties en kan niet worden geïmporteerd.



  2. De externe partij past de gewenste informatie over het element aan in het Excel-bestand
Voorbeeld
Na het wijzigen van de foutieve waarde ‘Type 1’ in Excel naar in dit geval een geldige Property waarden A,B of C, worden de gegevens opnieuw geïmporteerd in de Archicad Schedule. De tekststijl heeft geen invloed op de opmaak van de Schedule.
De waarden in een Schedule zijn interactief, dus deze waarden zullen direct worden doorgevoerd in het complete Archicad model.
Bij het wijzigen van de type standaard definitie van een Archicad Property worden alle waarden op de standaard ingestelde waarde ingesteld. Dit kan de import van eerder ingelezen waarden ongedaan maken.
Wordt er gebruik gemaakt voor de uitwisseling van een KeyMember RDS (Ramen- en Deurenstaat) Schedule, zorg dan dat de cel voor de weergave van de ramen en deuren gevuld is:

Archicad kan enkel onderdelen waarbij de eerste cel is ingevuld importeren (  File > Interoperability > Classifications and Properties > Import Property Values into Elements…). Is een eerste cel leeg dan denkt Archicad dat het het einde van het bestand is en stopt met inlezen. 

    • Related Articles

    • Meer informatie over Archicad

      Archicad wordt wereldwijd gebruikt en beschikt over een uitgebreid informatienetwerk. Voor vragen, informatie over Archicad en interessante of handige weetjes zijn er een aantal websites op een rijtje gezet. Naast het Archicad Helpcenter van KUBUS is ...
    • IFC informatie koppelen aan modelelementen

      In dit artikel wordt beschreven hoe het Archicad model gevuld kan worden met eigenschappen die naar IFC meegenomen kunnen worden. Het model kan meer informatie bevatten dan uiteindelijk mee geëxporteerd gaat worden in het IFC bestand. Bij de Export ...
    • Tekeningen van andere bestanden toevoegen

      Lay-outs en Views van één project kunnen gekoppeld worden aan een ander project. Bijvoorbeeld; een situatietekening van het gehele plan kan gelinkt worden aan alle lay-outs van deelprojecten. Lay-outs en Views van één project kunnen op twee manieren ...
    • Archief - Elementcodering toevoegen aan een ARCHICAD-BIM model

      Koppelen van Elementencodering in ARCHICAD 20 en eerder In ARCHICAD kunnen aan elementen extra IFC parameters/classificaties gekoppeld worden. Zo is het mogelijk om ARCHICAD elementen op een bepaalde manier te coderen, bijvoorbeeld met een STABU ...
    • Belastingen toevoegen aan het constructief analytisch model

      Belastingen in constructief analytische modellen Om architecten en bouwkundig ingenieurs in staat te stellen samen te werken zonder gegevensverlies, ondersteunt het structurele analysemodel van Archicad belastingen en belasting-gerelateerde gegevens. ...