Instellingen van de Zone-stempel KeyMember Editie

Dit artikel gaat over de instellingen van de Zone-stempel van de KeyMember Editie. Voor algemene instellingen van de Zone en het plaatsen van de Zone, lees het artikel over de werking van het Zone-gereedschapEen korte demonstratie van de mogelijkheden van de Zonestempel KeyMember Editie is te zien in het ArchiCafé van oktober 2020 op het tijdstip 20:50

Weergave instelbaar per tekening / bouwfase

Ten opzichte van de standaard Zone-stempels heeft de KeyMember Zone-stempel de mogelijkheid om te veranderen per View. Dit kan omdat het grootste deel van de instellingen van de Zone-stempel geregeld kan worden met de Model View Options Combinations. De Model View Options worden gebruikt als in de Zone-stempel de opties bij 'Model View Options Combinations:' zijn aangevinkt.

Als de optie ‘Inhoud’ is aangevinkt worden de instellingen in het eerste tabblad geblokkeerd. De stempel volgt dan de instellingen voor de inhoud die zijn gemaakt in de Model View Options Combination.
Staat de optie ‘Opmaak’ aan, dan worden de instellingen voor opmaak van tekst en kader gelezen uit de Model View Options.

Standaard staan deze Inhoud en Opmaak aangevinkt, alleen in uitzonderingen (bijvoorbeeld kleine ruimte) is het handiger om de inhoud en/of opmaak uit te zetten. Dit geldt dan meteen voor alle tekeningen waarin deze Zone staat.
De MVOC bepalen vooral welke soort inhoud er inkomt, de invulling/waarde hiervan wordt geregeld via de Zone-stempel zelf.

Instellingen Zone-stempel KeyMember Editie

Hieronder worden de instellingen per tabblad uitgelegd.

Inhoud en volgorde

Het belangrijkste in dit venster is het bepalen welke gegevens worden getoond en in welke volgorde. Er kan een keuze gemaakt worden voor een groep van informatie. Binnen die groep kunnen bepaalde groep-items worden gekozen. De volgorde binnen een groep ligt vast.

Bij het gebruik van de MVOC (aanbevolen!) kunnen de groepitems aangevinkt worden direct onder de keuze. Met het kleine pijltje kan de groep uitgevouwen worden, waarna de gewenste opties kunnen worden aangevinkt.

Met het plusje is het mogelijk om meerdere regels toe te voegen.
Als een groep niet is gekozen in Inhoud en volgorde, dan zijn die opties in het gerelateerde tabblad niet kiesbaar. Als de cursor over de geblokkeerde optie hangt, wordt de melding gegeven welke groep gekozen moet worden

Toon peilmaten en nummer Zone samen

Als in de inhoud voor Peilmaten is gekozen, kunnen peilmaten en nummer Zone in één regel worden samengevoegd.

Toon ID appartement in apart kader

Als het ID van het appartement is aangevinkt in het tabblad Identificatie of Inhoud en volgorde, wordt dit in een apart kader boven de Zone-stempel getoond

Naam en nummer

Groep ‘Naam Zone’

In dit tabblad staan de opties van de groep Naam Zone en Nummer Zone.
Als Naam Zone is ingevuld wordt de naam van de Zone getoond, zoals ingevoerd onder Name and Positioning.
Als de optie Nummer Zone voor naam is aangevinkt zal het nummer vóór de naam worden ingevuld.

In Name and Positioning is achter de naam is een keuzelijst oproepbaar. Deze lijst is vrij naar wens aan te passen, zie het onderdeel Keuzelijsten aanpassen.

Groep ‘Nummer Zone’

Hier kan het nummer van de Zone worden getoond. Er kunnen 2 extra regels met andere nummers worden getoond. Er kan ook vrije tekst in worden gebruikt, maar ze worden altijd onder het normale nummer getoond.
Er kan een combinatie gemaakt worden van verschillende nummers middels ‘Zonenr samenstellen’. Kies  verschillende statische teksten, tussenvoegsels en het ID van de Zone. Het resultaat wordt vervolgens onder Name and Positioning bij nummer  Zone ingevuld. Derhalve is dit veld geblokkeerd tegen overschrijven.

Er zijn drie verborgen opties voor de autotext waarmee het verdiepingsnummer automatisch kan worden ingevuld: <VERDNR>, <VERDNR00>, <VERDNR000>, < VERDNRBE> (gelijkvloers is 100) en <HOTLINKID>. Deze werken niet(!) bij het gebruik van modules. Een andere methode om verdiepingsnummer automatisch te laten invullen is met Expressions

Het ID onder Classification and Properties kan ook bij iedere nieuwe Zone automatisch ophogen. Zet hiervoor het ‘Assign New Element ID to Each New Element’ aan in Options > Work Environment > More Options

Identificatie

Groep ‘Identificatie’

In deze groep zit de Code Categorie. Deze is in te stellen bij Options > Element Attributes > Zone Categories.

Ook kan het ID los worden getoond. Dit ID bevindt zich onder Classification and Properties. Bij de keuze voor Toon ID als Compact element ID wordt enkel het ID getoond. Bij de keuze voor Volledig element ID wordt het Master ID van een module samen met het normale ID.

Groep ‘ID appartement’

De optie ID appartement (in apart kader) is dezelfde optie als de optie Toon ID appartement in apart kader uit het hoofdmenu  Inhoud en volgorde.

Groep ‘Details appartement’

Deze optie kan statische tekst met informatie over het appartement laten zien.
Deze opties kunnen ook voor heel andere informatie gebruikt worden

Afwerkingen en Peilmaten

In dit tabblad kunnen afwerkingen aan de Zone worden gekoppeld en peilhoogtes getoond worden.

Groep ’Afwerkingen’

Uit een voorgedefinieerde lijst kan de gewenste afwerkingen voor vloeren, wanden en plafond worden gekozen. Er kan ook een vrije afwerking worden ingevuld. Deze afwerkingen hebben geen
koppeling met de weergave.
Deze lijsten zijn vrij naar wens aan te passen, zie het onderdeel Keuzelijsten  aanpassen.

Groep ‘Peilmaten’

Hiermee kunnen peilmaat-symbolen samen met een zelfgekozen hoogtewaarde (of elke eigen tekst) getoond worden.

Met de optie Toon peilmaten en nummer Zone samen in het tabblad Inhoud en Volgorde kunnen deze in één regel samengevoegd worden.
Als bij Peil afgewerkte vloer voor de waarde Handmatig (A) wordt gekozen, kan de Subfloor Thickness (1) worden getoond.
Als bij Peil Zone voor waarde Handmatig (B) wordt gekozen, kan de Bottom Offset plus Subfloor Thickness (1+2) worden getoond.

Oppervlakten en afmetingen

In het tabblad Opmaak tekst kan gekozen worden of de oppervlakten en afmetingen mét of zonder eenheid worden getoond en of er superscript wordt gebruikt (m2 of m2).

Groep ‘Oppervlakten Zone’

Er kunnen diverse soorten oppervlakten getoond worden. Lees wat deze oppervlakten betekenen in de het artikel over het Zone Gereedschap.
Het PvE oppervlakte is de oppervlakte die is ingevuld door de KeyMember Programma van Eisen add-on. Dit is een statisch  oppervlakte dat gebruikt kan worden om het werkelijke oppervlakte te vergelijken met het oorspronkelijke Programma van Eisen. Lees meer over in het artikel over de Programma van Eisen Add-on.
De eenheid van de vierkante meters volgt de instellingen gedaan in Options > Project Preferences > Dimensions. Of er kan een zelf een eenheid worden ingesteld worden of  beide.

Groep ‘Oppervlakte raam’

Hiermee kan de bruto oppervlakte van ramen (geen deuren) getoond worden, die zich bevinden in de wanden die gekoppeld zijn aan de Zone.

Groep ‘Afmetingen’

De omtrek inclusief deuropeningen en negges kan worden getoond.
De negge diepte wordt bij de omtrek opgeteld mits de deur voldoet aan de eisen zoals gesteld in de Project Preferences > Zones.
De hoogte van het plafond zoals ingesteld bij Name and Positioning kan worden getoond. Inkorting van de hoogte door SEO, Trim of Crop worden niet meegenomen.
Het netto volume van de Zone kan worden getoond inclusief effecten van SEO, Trim en Crop.
De eenheid van deze afmetingen is te vinden in Options > Project Preferences > Calculation Units.

Bezetting en eigen teksten

Dit tabblad bevat de mogelijkheid om te controleren of een ruimte aan een norm voldoet of de bezetting van een ruimte kan berekend worden. Ook kan hier eigen tekst ingevuld worden.

Groep ‘Bezetting en eigen teksten’

1. Norm
    Als een ruimte aan een bezettingsnorm moet voldoen, kan deze hier worden ingevuld. De norm kan berekend worden op basis van het aantal personen per vierkante meters of andersom: het aantal benodigde vierkante meters per persoon. Daarnaast kan aangegeven worden welk oppervlakte gebruikt moet worden (gemeten, gemeten netto, berekend, gereduceerd of PvE oppervlakte). Vervolgens zal de Zone stempel berekenen hoeveel personen in de ruimte aanwezig mogen zijn. Zowel de norm als het resultaat kan worden getoond.

2. Ontwerp
    Gelijk aan de norm kan, als een ruimte aan een bezettingsnorm moet voldoen deze hier worden ingevuld. Dit kan op basis van het aantal personen per vierkante meters of andersom: het aantal benodigde vierkante meters per persoon.
    Daarnaast kan aangegeven worden welk oppervlakte gebruikt moet worden (gemeten, gemeten netto, berekend, gereduceerd of PvE oppervlakte). Vervolgens zal de Zone stempel berekenen hoeveel personen in de ruimte aanwezig mogen zijn. Zowel het ontwerp uitgangspunt als het resultaat kan worden getoond.
    Bij het ontwerp kan de rekenmethode ook andersom zijn: het aantal personen dat aanwezig moet kunnen zijn kan worden ingevuld, en dan zal de Zone stempel het benodigde oppervlakte tonen.
  3. Eigen tekst
    Hier kunnen eigen teksten worden ingevuld. Hoewel dit soms een uitkomst kan zijn, wordt geadviseerd om dit soort vrije teksten met ARCHICAD properties aan te maken. Dan is er meer flexibiliteit. Aanwezige ARCHICAD Properties kunnen worden ingesteld bij het tabblad Classificatie en Properties.

Kostenraming

Met deze opties kan een kostenraming of globale begroting worden aangemaakt. De waarden worden niet getoond op het plan, maar kunnen worden getoond in een schedule.
Vul bij Valuta het gewenste valuta symbool in.
Bij Totaal kosten kan een enkele vaste waarde worden ingevuld.
De  prijs per vierkante of kubieke meter is de waarde die gebruikt wordt om met het oppervlakte cq volume te vermenigvuldigen.

In de KeyMember Editie is een standaard schedule aanwezig die de verschillende resultaten van de Zones bij elkaar optelt.

Classificatie en Properties

Zelfgemaakte ARCHICAD properties en Classificaties kunnen worden getoond met deze functie. Let hierbij op dat in het tabblad de configuratie van de eigenschap zit, en in het tabblad Inhoud en volgorde de keuze óf een eigenschap getoond wordt.

Groep ‘Classificatie en Properties’

Achter ‘Toon gegevens volgens’ kan worden gekozen welke gegevens van de eigenschap worden getoond.
  1. Naam van de parameter > Brandcompartiment
  1. Waarde van de parameter > Zone 2
  1. Naam en waarde van de parameter > Brandcompartiment: Zone 2
  1. Groep / IFC Property Set en naam > VEILIGHEID BRAND: Zone 2
  1. Groep / IFC Property Set, naam en waarde > Brandcompartiment (VEILIGHEID BRAND): Zone 2

Opmaak tekst en kader

Net als het tabblad Inhoud en volgorde kan de optie MVOC voor opmaak worden gebruikt. Dan worden de instellingen in de zone stempel geblokkeerd en worden de instellingen uit de Model View Options Combinations gebruikt.

Opmaak tekst

In dit tabblad zijn de gebruikelijke tekst opmaak instellingen te vinden. Er is een optie for Model Size, maar gebruikelijk is Paper Size om de tekst altijd leesbaar te houden op de afdruk ongeacht de gebruikte schaal.
De optie ‘Scheidingsteken’ kan achter een omschrijving een punt komma of dubbele punt laten zien.
De optie ‘Toon eenheden afmetingen’ geeft de optie om de m2 of m3 achter afmetingen te laten zien.

Opmaak Kader

Hier kan een kader worden ingesteld en de uitlijning van de tekst.
Ook kan een vaste breedte van de kaders worden ingesteld.
Als het ID van het appartement wordt getoond, kan het soort kader worden gekozen.
Het tabblad kader in de zone zelf heeft een extra optie Rotatie schaalafhankelijk. Als een zonestempel te groot wordt voor de ruimte kan deze vanaf een bepaalde schaal gedraaid worden zodat deze wel in de ruimte past.

Opmaak aanwijspijl

Als de zonestempel buiten de ruimte wordt geplaatst kan de zone worden aangewezen met een aanwijspijl. Deze pijl kan worden getoond als er te weinig plek is. Is de schaal zodanig dat de zonestempel wel in de zone past, dan wordt de pijl weggelaten en de zone stempel op de oorspronkelijke plek geplaatst.

Keuzelijsten aanpassen

Bij de naam van de zone, de plafond- wand- en vloerafwerkingen kunnen eigengemaakte keuzelijsten worden gebruikt. Dit zijn eenvoudige tekstbestanden (*.txt) die in de bibliotheek geladen worden. In de map GRAPHISOFT > ARCHICAD XX > ARCHICAD bibliotheek KME XX > Tekstbestanden Zones XX staan deze bestanden. Om de bestanden aan te passen, moet het bestand worden geopend met Tekst Editor (Apple) of Kladblok (Windows). Vul hier de gewenste benamingen in en sla op als txt-bestand.

Aparte ruimtebenamingen per project - Teamwork

Als meerdere mensen aan een project samenwerken, kan het zijn dat er verschillende keuzelijsten per computer bestaan. Om dezelfde lijsten per project te krijgen kunnen de lijsten verplaatst worden naar de Project bibliotheek. In dat geval moeten de lijsten niet meer in de lokale bibliotheek beschikbaar zijn.
Kopieer en verwijder onderstaande map met keuzelijstbestanden en plaats deze in de Project bibliotheek
Programma’s > GRAPHISOFT > ARCHICAD XX > ARCHICAD bibliotheek KME XX > Tekstbestanden Zones XX
Laad de Project bibliotheek in je project via de Library Manager.

Zorg er in ieder geval voor dat er maar één instantie van deze tekstbestanden in de bibliotheek is geladen
Maak ook gebruik van deze methodiek als het niet lukt om de txt-bestanden in de Programma-map te bewerken. Om de bestanden te kunnen bewerken heb je schrijfrechten nodig in de map waarin ze staan.